Amikor a Kígyótartó csillagképről meséltem, nem említettem meg, de fontos tudni, hogy a két Beavató csillagkép, a Kígyótartó és a Nimród, a Fa ősi eleméhez tartoznak. A Fa itt mint a legősibb jelkép, a Világfa, az Égig érő tetejetlen Fa, a Lélekfa, Sámánfa (amin a sámánok, táltosok ?másznak? fel a felső világokba) és a Tejút jelenik meg.

Tejút, mert a Tejút ezeknél a csillagképeknél érinti a Naputat, azaz az Ekliptikát, itt találkozik a földi halandó útja az Istenek útjával, ennél a kereszteződésnél léphetünk át egy magasabb világba – ezért hívjuk Beavató csillagképnek.

Aki többet szeretne megtudni magáról az Életfáról, rengeteg írást talál az Interneten, de a legátfogóbb olvasmány, amely nagyon jó kiindulási alap egy mélyebb megismerés felé, Jankovics Marcell, A Fa Mitológiája című könyve, amely letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból.

A Magyar hagyományban a Fa az egyik legjelentősebb motívum, erre akár a magyar népmesékben is rengeteg utalást találunk. Az égen erre több minden is utal.

A mondák szerint Nimród, az első király gyermekei voltak Hunor és Magor – így a magyarok a monda szerint a Nimród csillagképből származnak, azaz a Tejútról. Ugyanakkor, a közismertebb az, hogy a magyarság csillagképe a Nyilas. A Nyilas is a Tejúton van, s a Nyilas fölött ott a felszálló Turul madár (az Aquilla) és mellette a Szent Korona, az Déli Korona csillagképe.

Így látszik, hogy a monda szerint a magyarság feladata visszajutni a Tejútra ? illetve megmutatni a visszavezető utat a Tejútra.

Meg kell említenem Hunor és Magor, a két jó testvér kapcsán az Ikrek csillagképet (amely ott található a Nimród mellett), ahol az Ikrek két ?ikre? Hunort és Magort jeleníti meg ? azaz a halandó és a halhatatlan egységét, a két pólus szintézisét az Egy egészben. Alacsony szinten ez az örök küzdelmet jelenti, amely talán manapság tapasztalható a magyarságra. Fontos tehát ráébredni, hogy testvérek vagyunk, és együtt kell harcolnunk és nem egymás ellen ? mert magas szinten alkalmazva ezt az erőt, a mindent legyőző testvérek erejét kapjuk meg.